Irvine Welsh: A sziámi ikrek szexuális élete - megéri?

Egy könnyed olvasmány komoly problémákról

Welsh, a 90-es évek irodalmának fenegyereke, az Edinburgh külvárosának drogos fiataljai körében játszódó Trainspottinggal vált ismertté. A könyvből Danny Boyle rendezett kultfilmet, ami nemrégiben kapott folytatást T2 néven. A T2 azonban nem Welsh további, a Trainspotting-univerzumban játszódó regényeire, azaz az előzményeket feldolgozó Skagboysra, és a folytatásként tündöklő Pornóra épül, hanem független azoktól.

covers_325603.jpg

Bármennyire is szeretem azonban, ez a bejegyzés nem a Trainspottingról, hanem Welsh egyik újabb regényéről, a 2014-ben megjelent A sziámi ikrek szexuális életéről szól. A könyv nem a felhős és ködös Brit-szigeteken, hanem a ragyogóan napfényes Miami Beachen játszódik, ahol minden férfi és nő tökéletes - vagy legalábbis annak igyekszik mutatni magát.

Az egyik főszereplő a látszólag az egész világra dühös, 33 éves Lucy Brennan, aki személyi edzőként dolgozik két konditeremben: a Bodysculptbangazdag és kövér klienseket próbál lefogyazstani, míg a Miami Mixed Martial Artsban a hozzá hasonló dúvadakkal méri össze erejét és elszántságát.

A könyv egy akciójelenettel indít: Lucy, miközben este hazafelé vezet, véletlenül elüt egy menekülő embert. Mikor kiszáll a kocsiból, észreveszi az üldözőt, aki megpróbálja megölni az áldozatot, ám a harcművészetekben jártas Lucy lefegyverzi őt. Hőstette nem marad ismeretlen a világ előtt, ugyanis az esemény szemtanúja volt Lena Sorenson, a súlyosan elhízott művésznő, aki iPhone-jával rögzíti a jelenetet, a felvételt pedig odaadja az országos TV-csatornáknak, akcióhős celebbé avatva ezzel Lucyt. 

Lena ígéretes művész volt évekkel ezelőtt, ám egy egészségtelen párkapcsolat miatt felhagyott az alkotással, és zabálásba folytotta bánatát. Lucy erejét és elszántságát felismerve megkéri őt, segítse hozzá a fogyáshoz. De ennek eléréséhez az edzésnél jóval többre van szükség...

Lucy, akit 14 éves korában megerőszakoltak, megveti a gyenge nőket, ennek ellenére segíteni próbál Lenának. Gyorsan rájön azonban, hogy intelmei ellenére Lena nem mondott búcsút a szemét kajáknak, az édességeknek és a cukros üdítőitaloknak, így, amikor szabad bejárást szerez egy teljesen elhagyatott toronyházba, őrült terv formálódik elméjében...

A sziámi ikrek szexuális élete egy lebilincselő könyv a gyerekkori emlékek erejéről. Mindkát főszereplő súlyosan sérült személyiség, akik az évek folyamán eltérő stratégiákat fejlesztettek ki magukban ahhoz, hogy megküzdjenek saját démonaikkal. Közös kihívásuk, hogy lefogyasszák Lénát, esélyt ad mindkettejüknek egy új életre.

Vajon megéri végigkövetni ezt?

Megéri, mert:

  • ...ez mégiscsak egy Welsh-regény, annak megszokott előnyeivel
  • ...a szereplők érdekesek és különlegesek
  • ...gyakorlatilag az utolsó oldalakig nem világos, hogy fog végződni a könyv, így a feszültség nem csökken

Nem éri meg, mert:

  • ...kicsit sok benne a káromkodás annak, akit ez zavar

Ennyire tetszett: 9