Paul Auster: 4 3 2 1 - megéri?

Paul Auster egy amerikai író, aki a New York-trilógiával vált világhírűvé. A Könyvfesztiválra jelent meg legújabb könyve, a monumentális 4 3 2 1, amely közel 800 oldalon mutatja be egy amerikai fiatal, Archie Ferguson és családja életét az 50-es, 60-as években, a főszereplő megszületésének előzményeitől huszonegynéhány éves koráig. A könyv hossza nem annak köszönhető, hogy minden szereplő minden rezdüléséről tudomást szerzünk, hanem annak, hogy ez tulajdonképpen 4 történet 1 kötetben. A nő kétszer című filmhez hasonlóan itt is (szinte) ugyanazoknak a szereplőknek kísérhetjük végig az egy ponton elágazó életét.

covers_480537.jpg

Ez a szinte okozza a könyv egyik problémáját. Ugyanis a családtagok hiába azonosak mind a 4 történetben, az eltérő életút miatt mind a 4 történetben más és más barátokkal, ismerősökkel találkozunk, akikre mindig vissza kell emlékeznünk. Az egyes történetszálak némileg átszövik egymást: kb 50 oldalt olvashatunk az egyik szálból, amikor jön a másik. Ahhoz, hogy minden kisebb szereplőről képben legyünk, vagy nagyon koncentráltan kell olvasnunk, vagy jegyzetelnünk kell, vagy pedig mind a 780 oldalt pár nap alatt letudnunk, amire nem sok embernek van ideje.

Egyáltalán megéri végigrágni magunkat ezen a sokszáz oldalon?

Megéri, mert:

  • ...már A nő kétszer c. filmben is lenyűgözött az, hogy apróságok milyen nagy mértékben képesek megváltoztatni egy ember életét 
  • ...jól megírt, élvezetes olvasmány, amelynek minden pillanata lebilincsel
  • ...végigvezet az 50-es, 60-as évek amerikai történelmének legfontosabb eseményein

Nem éri meg, mert:

  • ...ha nem tudod gyorsan ovasni, akkor jó eséllyel elveszted a fonalat

Ennyire tetszett: 9,5/10