Kapa Mátyás - Marcinkovics Sára: A történelem legfurcsább ragadványnevei - megéri?

A Könyvhéten évről évre többszáz új magyar és külföldi könyv jelenik meg - szuper! Ami azonban legalább ennyire szuper, az az, hogy a régebbi művek egy részét jelentős (értsd: 50%+) kedvezménnyel lehet megvásárolni. Mivel személyes könyvtáram általában gyorsabban bővül, mint ahogy olvasok - bár az utóbbi 1,5 hónapban elég sok könyvet kiolvastam:) - igyekszem megfogadni, hogy csak a nagyon-nagyon érdekes könyveket veszem meg teljes (azaz a Könyvhéten 20%-kal alacsonyabb) áron, egyébként csak az extra akciós kiadásokra megyek rá.

Ezen akcióvadászat legutóbbi termése volt a címben is említett könyv, amelyet 1450 forint helyett 300-ért kaptam meg. 50 db 1-2 oldalas minitanulmány található benne, kronológiai sorba állítva a furcsa nevű uralkodókat az ókortól napjainkig. Az olyan ismertebb személyiségek mellett, mint Könyves Kálmán vagy Sárkányölő Szent György, egészen meglepő nevek is előkerülnek, mint például Csonttalan Ivar vagy Csupaszlábú Magnus. Na de vajon megéri elolvasni?

1031399_5.jpg

Megéri, mert:

  • ...laza, könnyen olvasható.
  • ...ad némi általános műveltséget

Nem éri meg, mert:

  • ...az egyes életrajzok kicsit lógnak a levegőben. Nehéz történelmi kontextusba helyezni az Ivarhoz és Magnushoz hasonló személyeket.
  • ...a ragadványnevek eredetét általában 1-2 mondatban elintázik a szerzők, a többi része az anyagnak egy könnyed stílusú életrajz.

Ennyire tetszett: 7/10