Robert Jackson Bennett: Isteni városok trilógia - megéri?

Az Isteni városok trilógia három kötete, a Lépcsők városa, Pengék városa és Csodák városa igazi, belevaló steampunk-fantasy regények. Miközben a mágia és az istenek aktív szerepet játszanak a történetben, fantasy könyvektől szokatlan módon autókkal és puskákkal is találkozhatunk. De hogy a szituáció egy fokkal még bonyoultabb legyen: az első regény kezdetekor az istenek már halottak (?), és a hozzájuk kapcsolódó csodák is eltűnőben vannak.

robert_jackson_bennett_lepcsok_varosa_b1_300dpi.jpg

Az első kötet főszereplője Ashara Komajd, a szajpúri külügyminisztérium titkosügynöke, akit "titkára" - Sigrud je Harkvaldsson, a csendes óriás, az északi területek merénylet áldozatául esett királyának száműzött fia - kísér el a csodákkal és mágikus tárgyakkal teli Kontinensre. Küldetésük a hírneves szajpúri történész, Efrem Pangyüi gyilkosának kézrekerítése. A kutató Bulikovban, a Kontinens valaha volt vallási fővárosában vesztette életét. Évszázadokon át a Kontinens uralta az egész világot, míg az alávetett helyzetben levő Szajpúr csupán a rabszolgák kimeríthetetlen forrása volt számára. Azonban mintegy száz évvel ezelőtt a kadzs - Ashara Komajd dédapja - kifejlesztett egy olyan fegyvert, amellyel meg tudta ölni az isteneket, a Kontinens hatalmának fő forrását.

A könyv jelenében ezért minden megváltozott. Immáron Szajpúr a vezető hatalom, a Kontinenst pedig szajpúri kormányzók irányítják. Ashara és Sigrud ebben a furcsa, ellenséges, misztikus környezetben próbálja megtalálni a történész gyilkosát, de hamar rá kell jönniük, hogy egy gyilkosságnál jóval nagyobb a tét...

kepernyokep_2018-06-08_19-24-10.png

A trilógia második és harmadik könyve legalább olyan izgalmas, mint az első. Szokatlan módon a főszereplő mindhárom könyvben más karakter: ugyan mindegyikük szerepel mindhárom regényben, de az egyensúlyok erőteljesen eltolódnak. Ez is változatosabbá teszi a trilógiát - vajon azonban összességében megéri elolvasni?

1457822.jpg

Megéri, mert:

  • ...a világ, amiben a történet játszódik, baromi érdekes
  • ...a karakterek egész realisztikusak, Ashara Komajd pl. nem egy Wonder Woman:)
  • ...a mágia és a technológia összecsapása különösen figyelemreméltó

Nem éri meg, mert:

  • ...kicsit hiányolom belőle a politikatörténetet - kíváncsi lettem volna, hogy milyen intrikák és befolyásolási kísérletek zajlanak egy ilyen elképzelt világban

Ennyire tetszett: 9